Wat is artrose?
Artrose is een klacht die bij veel mensen voor komt. Er zijn veel mensen die artrose hebben maar dit niet eens weten, er is echter ook een grote groep die wel klachten ervaren. Hier een korte uitleg over artrose.
Idee voor andere aanhef: Pijn in de liezen, stijve rug of knieën bij het opstaan, herkent u deze klachten? Het zou kunnen wijzen op artrose. Artrose is een aandoening die bij veel mensen voorkomt. De pijn kan een normaal functioneren in de weg staan. De Cesartherapeut kan u hierbij helpen.
Artrose is het slechter worden van het kraakbeen in de gewrichten. U kunt het een beetje vergelijken met bubbeltjesfolie.
Wanneer al de bubbeltjes heel zijn biedt het goede bescherming, maar als u in de bubbeltjes knijpt, wordt het uiteindelijk minder stevig. Zo is het ook in het kraakbeen, de bescherming neemt af omdat het net als de folie steeds minder stevig wordt en ook minder glad. Dit zorgt o.a. voor het minder goed kunnen bewegen en stijf zijn in de ochtend.
Slijtage?
Vaak wordt artrose slijtage genoemd, maar het is goed hier voorzichtig mee te zijn. Het is namelijk niet zo dat alleen oude mensen artrose hebben én het betekent zeker niet dat er dus ook helemaal niets aan te doen is!
Het is wel zo dat wanneer het kraakbeen minder sterk wordt, dit niet meer terug komt. Maar… er is zeker wel een behandeling voor de klachten die artrose met zich meebrengt.
Behandeling
Het belangrijkste bij artrose is bewegen. Als u veel last heeft zal dit in eerste instantie niet fijn in de oren klinken, maar onderzoek wijst uit dat dit uiteindelijk wel het beste is. Door bewegen vermindert het aantal en de omvang van de klachten. Spierkracht zorgt er namelijk voor dat het gewricht beschermd wordt en dat je meer belasting op de gewrichten kan hebben. Hierdoor ontstaat uiteindelijk ook minder irritatie. Het rustig opbouwen van spierkracht is belangrijk. Toch is dit voor veel mensen heel lastig, vandaar dat we daar binnen de therapie aandacht aan geven.
We hebben aandacht voor het volgende:
- Het losmaken van spieren die vaak erg stijf geworden zijn.
- Het mobiliseren van de gewrichten omdat, zo blijkt uit onderzoek, dat dit de aanmaak van gewrichtssmeer uit het aangrenzende kapsel stimuleert.
- Het langzaam opbouwen van de spierkracht rondom de gewrichten.
- Het verbeteren van het bewegingspatroon omdat mensen bij pijn vaak anders gaan bewegen met nadelige gevolgen.
Heeft u wel veel pijn, doordat u bijvoorbeeld toch teveel gedaan heeft (er is dan vaak sprake van overbelasting), dan is het het beste even te rusten/ ontzien maar blijf wel op een goede manier bewegen. Ook kunt u paracetamol gebruiken tegen de pijn.
Graag ga ik met u aan de slag om weer optimaal te kunnen bewegen.
Openingstijden
Oefentherapie Cesar
Maandag: 09.00-17.00
Dinsdag: 11.00-20.00
Woensdag: Alleen telefonisch bereikbaar
Donderdag: 10.00-20.30
Vrijdag: 09.00-16.00
Fysiotherapie
Maandag: 10.00-18.00
Dinsdag: 09.00-17.30
Woensdag: Alleen telefonisch bereikbaar
Donderdag: 09.00-17.30
Vrijdag: 09.00-17.30
Contact
Therapie Centrum Vleuten
Wetering 11
3451 BN Vleuten
Line Boels | Cesartherapie
T 06 18 99 06 37
E cesar@therapiecentrumvleuten.nl
Karin Wildevuur | Fysiotherapie
T 030 677 3438
E fysio@therapiecentrumvleuten.nl