Netwerk Chronische Pijn
Sinds 2018 maak ook ik deel uit van het Chronisch Netwerk Pijn, een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar|Mensendieck. Na afronding van de scholing ben ik nu gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Alle aangesloten oefentherapeuten werken volgens een behandelwijze, die is opgesteld volgens de laatste inzichten in evidence based practice en patiënt gestuurde zorg. Zodat u kunt rekenen op een zorg die voor u op maat gesneden is en die zich richt op het werken naar een betere kwaliteit van leven en bewegen. Het Netwerk Chronische Pijn werkt samen met verwijzers zoals revalidatieartsen, reumatologen, revalidatiecentra, pijnpoli’s en andere professionals in de 1e lijn.
Wat is chronische pijn?
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Belangrijk is om inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie.
Gevolgen van chronische pijn
Chronische pijn kan – naast het lichamelijke aspect – ook je relaties, werk, vriendschappen en hobby’s beïnvloeden of hoe je de kwaliteit van leven ervaart. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.
Behandeling
In de behandeling kijken we wat chronische pijn en de gevolgen daarvan voor jou betekenen en op welke manier je hiermee (anders) kunt omgaan. Het uiteindelijke doel is dat je zelf invloed leert uitoefenen op de pijn, beter kunt functioneren en een betere kwaliteit van leven ervaart. Aangezien iedereen chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maken we samen een behandeling op maat. Je leert vaardigheden die je helpen bij het omgaan met de chronische pijn. Daarbij is het van belang dat je je bewust wordt van je eigen mogelijkheden. Dat je leert wat je zelf kunt veranderen om er beter van te worden. Dat je leert het vertrouwen in je eigen lichaam weer terug te vinden, zodat je je dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.
De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:
- Leren omgaan met de pijn
Om goed met de pijn en de gevolgen om te kunnen gaan, is het belangrijk om te weten hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn? Daarbij wordt gekeken naar je eigen situatie. Je krijgt informatie over pijn en je leert hoe je zelf invloed kunt hebben op de pijn. - Evenwicht belasting-belastbaarheid
Bij chronische pijn is een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op een dag aankunt) extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onderbelasting. In de behandeling krijg je handvatten aangereikt voor een gezonde balans. Zoals afwisseling tussen rust en activiteit. - Lichaamsbewustwording/ontspanning
Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie. Vaak is er sprake van een hogere spierspanning. Leren ontspannen en je bewust worden van lichaamssignalen die iets zeggen over spanning of ontspanning, helpen je bij het leren voelen van grenzen, (bewuste) keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen.
Met al deze handvatten leer je gebruikmaken van je eigen mogelijkheden, vertrouwen in je eigen lichaam te krijgen en rekening te houden met eventuele beperkingen. Met als resultaat dat je weer grip op je eigen leven krijgt en de activiteiten kunt doen die je belangrijk vindt.
Vergoeding
Behandeling door een oefentherapeut Cesar|Mensendieck wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Bij je zorgverzekering kun je navragen of vergoeding binnen jouw zorgverzekering valt.
Graag ga ik met u aan de slag om weer optimaal te kunnen bewegen en te voelen.
Openingstijden
Oefentherapie Cesar
Maandag: 09.00-17.00
Dinsdag: 11.00-20.00
Woensdag: Alleen telefonisch bereikbaar
Donderdag: 10.00-20.30
Vrijdag: 09.00-16.00
Fysiotherapie
Maandag: 10.00-18.00
Dinsdag: 09.00-17.30
Woensdag: Alleen telefonisch bereikbaar
Donderdag: 09.00-17.30
Vrijdag: 09.00-17.30
Contact
Therapie Centrum Vleuten
Wetering 11
3451 BN Vleuten
Line Boels | Cesartherapie
T 06 18 99 06 37
E cesar@therapiecentrumvleuten.nl
Karin Wildevuur | Fysiotherapie
T 030 677 3438
E fysio@therapiecentrumvleuten.nl